Warsztaty

23 stycznia 2021
POKOLENIA ŁĄCZĄ SIŁY CZYLI GOTOWANIE Z DZIADKAMI

Z okazji Dnia Babci i Dnia Dziadka mamy niespodziankę!!! Zaprezentujemy ulubione danie wnuczka przygotowane przez Babcię oraz ulubione danie Babci przyszykowane przez wnuczka. Co to będzie? Sami się przekonacie, ale na pewno możecie już szykować wałki. Prowadzenie: Tomasz Podlasiewski z rodziną.

Transmisja filmu na kanale YT, profilu FB (@MOK Józefów), oraz na stronie www.mokjozefow.pl

https://youtu.be/5CGiSEmowHQ

 

12 grudnia 2020

SŁODKIE BOŻE NARODZENIE CZYLI BRAT I SIOSTRA W DWÓCH SPOJRZENIACH NA ŚWIĄTECZNE CIASTA./ONLINE

Czy może być lepszy czas na wspólne międzypokoleniowe gotowanie czy pieczenie niż wigilia świąt Bożego Narodzenia? Oczywiście, że nie. Ale nie będzie to łatwe zadanie. Tym razem Tomasz Podlasiewski zaprosił do swojej kuchni siostrę Ludwikę, która od pół roku konsekwentnie rozwija swoją pasję cukierniczą. Czy uda im się połączyć klasyczne cukiernictwo z nutą ekstrawagancji? To się okaże bo w planach jest klasyczny piernik z nietuzinkowymi dodatkami oraz ciasto dyniowe z krakersami.
1) Ciasto dyniowe:
- 1/2 dyni hokkaido (w formie puree)
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka włoskich orzechów
- 1/2-3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- 150 g ciasteczek owsianych lub herbatników (ewentualnie krakersów)
- 1/2 szklanki masła
- 1/2 szklanki mleka skondensowanego
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka przyprawy do piernika
2) Piernik:
- 4 jajka L
- 25 g przyprawy do piernika
- 100 g gorzkiej czekolady 64-70%
- 150 g masła
- 70 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 gwiazdki anyżu
dekoracje
-100 g mlecznej czekolady
- 100 g śmietanki 36%
- duża garść suszonych kwiatów hibiskusa (napar hibiskusowy)

Transmisja filmu na kanale YT, profilu FB (@MOK Józefów), oraz na stronie www.mokjozefow.pl



22 listopada 2020

ROZGRZEWAJĄCA JESIEŃ NA TALERZU/ONLINE
Dawno się nie widzieliśmy. Dużo się obecnie dzieje na świecie ale to nie przeszkadza we wspólnym celebrowaniu posiłków. Dlatego wracamy z naszym cyklem Pokolenia od Kuchni. Tym razem online przygotujemy dwa proste jesienne dania. Na zewnątrz robi się coraz ziemnej dlatego ugotujemy coś rozgrzewającego. Będzie to aromatyczny sos do spaghetti oraz pyszna cytrusowa owsianka.
Towarzyszyć mi będzie mój młodszy brat Józek. Zachęcamy Was abyście również zaprosili do swoich kuchni młodych kucharzy. Widzimy się 22 listopada przed ekranami waszych komputerów.
Obiecujemy, że będzie smacznie. Do zobaczenia!

Spotkanie na kanale YT, profilu FB (@MOK Józefów), oraz na stronie  www.mokjozefow.pl
https://youtu.be/o1NYdgZnQks

Lista produktów:
1/4 opakowania spaghetti
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
1/2 słoiczka suszonych pomidorów
1/2 cukinii
1/2 bakłażana
1 papryka
2 nieduże cebule
1 ząbek czosnku
1/2 opakowania pasaty pomidorowej
Sól, pieprz oraz oregano
Dla wielbicieli sera parmezan
1 szklanka ulubionych płatków owsianych
1/2 mleka (może być napój roślinny)
1 pomarańcza
1 duża łyżka masła orzechowego
3 kostki czekolady
Odrobina cukru i cynamonu
Opcjonalnie ulubione orzechy





 

22 lutego 2020

"CZYM TO SMAKUJE?"

Warzywa pod przykrywką, zaskakujące smaki i połączenia. Przygotujemy seler/rybę, hot dogi z batata oraz nutellę z ciecierzycy. Zapraszamy międzypokoleniowe teamy: babcie z wnukami, rodziców z dziećmi oraz rodzeństwa.

Prowadzenie: Tomasz Podlasiewski.

Godz. 10:00,opłata od osoby: 20 zł. Obowiązują zapisy: agnieszka.jung@mokjozefow.pl, tel. 22 789 22 84.
Miejsce: Klub Hydrofornia


18 stycznia 2019

„NOWY ROK I NOWE POMYSŁY NA ŚNIADANIE”

Cieszy nas Państwa zainteresowanie zdrowym stylem życia i dobrym, rodzinnym gotowaniem. Dlatego utworzyliśmy dwie grupy. Tym razem zrobimy budyń jaglany z owocami, koktajl śniadaniowy ze szpinakiem, owocami i siemieniem lnianym oraz śniadaniowe tabulech z jajkiem. Zapraszamy międzypokoleniowe teamy: babcie z wnukami, rodziców z dziećmi oraz rodzeństwa.
Prowadzenie: Tomasz Podlasiewski.

Godz. 10:00 i 12:00 Opłata od osoby: 20 zł.
Obowiązują zapisy. agnieszka.jung@mokjozefow.pl
Miejsce: Klub Hydrofornia

 

30 listopada 2019

"Zdrowe słodycze"

Podczas listopadowego spotkania zrobimy śniadaniową kaszę gryczaną na słodko, kokosowy budyń jaglany oraz buraczane kulki mocy. Zapraszamy międzypokoleniowe teamy: babcie z wnukami, rodziców z dziećmi oraz rodzeństwa. Prowadzenie: Tomasz Podlasiewski.

Godz. 11:00 Wstęp wolny. Obowiązują zapisy. agnieszka.jung@mokjozefow.pl
Miejsce: Klub Hydrofornia

 


26 października 2019

„MAKARON, PLACKI I CIASTO”

Czy te potrawy można zrobić z warzyw i owoców? Podczas spotkania wspólnie zrobimy placki dyniowe, makaron z cukinii oraz szarlotkę bez pieczenia. Zapraszamy międzypokoleniowe teamy: babcie z wnuczkami, rodziców z dziećmi oraz rodzeństwa.
Prowadzenie: Tomasz Podlasiewski.


Godz. 11:00 Wstęp wolny. Obowiązują zapisy. agnieszka.jung@mokjozefow.pl
Miejsce: Klub Hydrofornia

 

28 września 2019

„BIERZEMY WARZYWA DO SZKOŁY, CZYLI KOLOROWE LUNCHBOXY NA POCZĄTEK ROKU SZKOLNEGO"

Podczas tego spotkania zrobimy kanapki z dwoma pastami roślinnymi i warzywami, springrolsy w sosie orzechowym oraz owocowe szaszłyki. Zapraszamy międzypokoleniowe teamy:  babcie z wnuczętami, rodziców z dziećmi oraz rodzeństwa.
Prowadzenie: Tomasz Podlasiewski.

 
Godz. 11:00 Wstęp wolny. Obowiązują zapisy.
agnieszka.jung@mokjozefow.pl
Miejsce: Klub Hydrofornia

 

25 maja  2019

"ZIELONO MI”
Zapraszamy na kolejne, międzypokoleniowe warsztaty kulinarne. Zielono mi, czyli wiosenne nowalijki. Przygotujemy risotto ze szparagami oraz sałatkę z kwiatami cukinii w tempurze.
Prowadzenie: Tomasz Podlasiewski 


13 kwietnia 2019

"KOPYTKA CZY LENIWE? POJEDYNEK GIGANTÓW”
Tym razem przygotujemy kopytka w sosie szpinakowym z suszonymi pomidorami oraz leniwe z pokruszonymi orzechami i sosem malinowym. 
Prowadzenie: Tomasz Podlasiewski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz